Etusivu
Taustaa
Tavoitteet
Partnerit
Tehtävät
Ajankohtaista
Linkit
Jäsenalue
Valaistusyksikön sivut
IN ENGLISH
 
   
 
 
 
 
 

EkoValo - Hehkulamppujen korvaaminen ja toimintamalli elohopealamppujen korvaamiseksi ulkovalaistuksessa

 
 
 
 

Taustaa

Euroopan komission ehdotukset valaistustuotteiden Eco-design –vaatimuksista EuP-direktiiviin liittyen astuvat voimaan samanaikaisesti kaikissa jäsenmaissa ilman kansallista lainsäädäntöä. Energiatehokkuusraja-arvojen seurauksena suurin osa hehkulampuista tulee poistumaan markkinoilta asteittain vuoteen 2011 mennessä ja elohopealamput vuoteen 2015 mennessä.

• KOMISSION ASETUS (EY) N:o 244/2009, annettu 18 päivänä   maaliskuuta 2009, Euroopan parlamentin ja neuvoston
  direktiivin 2005/32/EY täytäntöönpanemisesta
  ympärisäteilevien kotitalouslamppujen ekologista suunnittelua
  koskevien vaatimusten osalta

Suomen kotitalouksien sähkönkulutuksen arvioitiin olevan 1617 GWh vuonna 2000, josta 84 % oli hehku- tai halogeenilamppuvalaistusta. Hehku- ja halogeenilamppuja oli yli 46 miljoonaa kappaletta, noin 20 kpl/kotitalous. Hehkulamppujen valotehokkuus on 10-15 lm/W, korvaavien energiansäästö- tai ledlamppujen valotehokkuus on noin 40-60 lm/W. Energiansäästöpotentiaali on siten noin 60 %...75 % eli noin 1000 GWh. Ledien kehittymisen myötä energiansäästövaikutus tulee tulevaisuudessa lisääntymään.

• KOMISSION ASETUS (EY) N:o 245/2009,annettu 18 päivänä
  maaliskuuta 2009, Euroopan parlamentin ja neuvoston
  direktiivin 2005/32/EY täytäntöönpanemisesta
  loistelamppujen, joissa ei ole sisäistä virranrajoitinta,
  suurpainepurkauslamppujen sekä virranrajoittimien ja
  valaisimien, joissa voidaan käyttää tällaisia lamppuja,
  ekologista suunnittelua koskevien vaatimusten osalta ja
  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2000/55/EY
  kumoamisesta

Asetusten vaikutukset tulevat voimaan vaiheittain. Elohopealamput tulevat poistumaan markkinoilta 2015. Myös raja-arvojen alle jäävät suurpainenatrium- ja monimetallilamput poistuvat markkinoilta vaiheittain, näihin liittyvät ensimmäiset vaatimukset tulevat voimaan 2012. Kuntien alueella ulkovalaistus on tällä hetkellä toteutettu juuri elohopealampuilla (esimerkiksi Helsingissä elohopealamppujen osuus kaikesta ulkovalaistuksesta 60%) sekä suurpainenatrium- ja monimetallilampuilla. Asetus tuo merkittäviä muutoksia ulkovalaistukseen, kun vanhat katu- ja ulkoaluevalaistusasennukset joudutaan uusimaan korvaavalla tekniikalla. Korvaavan tekniikan käyttöönotto ei vaikuta pelkästään lampunvaihtoon, vaan koko ulkovalaistusasennukseen (valonlähde, valaisin ja optiikka, liitäntälaite, pylväsväli ja –korkeus, ohjaus, värintoisto, valaistuksen laatu). Led-lamppujen kehitys merkitsee niiden valotehokkuuden jatkuvaa kasvua, mikä tulee lisäämään niiden käyttöä ulkovalaistuksessa.