logo hd_brdr_up
Suomeksi

Lighthouse

l = 397

The building extension of the Department of Electrical and Communications Engineering, called "Light House", was specifically designed to create the optimum environment for lighting research. The objective of the building design was to apply the newest experimental technologies for the integration of artificial and natural lighting, and to validate the efficiency and peoples’ acceptance of these technologies.

The building is structured on four floors. On the ground and the first floor are a net café, respective the department’s library and reference library. On the second and third floors are Lighting Laboratory’s rooms and two computer classrooms. Thermal solar panels and an experimental, completely glass-built room, which create a multi purpose bed for daylighting research, are placed on the roof of the building. The photovoltaic panels are architecturally and aesthetically integrated on the south façade of the building. The panels are serving also as sunshade elements.

l = 150portrait
Lighting Unit's Frontpage Lighting Unit